Satt opp anlegg til 2,5 millioner: – Regner med at prisene blir høyere

Loe Betongelementer tar de store stegene mot å bli en mer miljøvennlig bedrift.

I våres satte Loe Betongelementer opp solcellepanel på produksjonsbygget på Steinberg, til en verdi av om lag 2,5 millioner kroner. Daglig leder Frank Hvidsten forteller at dette er bare en av de mange målene bedriften har satt for å bli mer miljøvennlig.

– Selv om prisen for øyeblikket er veldig hyggelige, så regner vi med at prisene blir høyere fremover. Vi ser på miljøtiltak i forhold til å gjøre bedriften mer miljøvennlig. Hvis man klarer å gjøre bedriften mer miljøvennlig og samtidig spare penger, så er det en vinn-vinn situasjon som vi ønsket å benytte.

De rundt tusen solcellepanelene som er satt på taket dekker rundt 30 prosent av strømmen som blir brukt anlegget, forklarer Hvidsten.

– Vi har sett at investeringskostnaden med den estimerte prisen som er lagt til grunn, gjør at vi nedbetaler på cirka sju år.

Han forklarer at panelet skal være i optimal stand i 25 til 30 år, og at panelene vil svekkes med rundt sju prosent etter dette. Etter at nedbetalingen er fullført, vil den produserte energien være gratis.

– Det vil alltid være litt vedlikehold, så noe kostnader vil det alltid være. Vi mener det er en god investering og vi har spart miljø for ganske mange tonn CO₂, som nå har vært i full drift siden mai-juni skifte.

900.000 kroner
Grunnet forsinkelser på leveranse på stålrammene som solpanelet er satt oppå, fikk ikke Loe Betongelementer startet opp med solenergien på det tidspunktet de hadde håpet på.

– Vi var litt for seint ute sånn egentlig. Leverandøren skulle ha det oppe på høsten i fjor, men fikk ikke satt det opp før på våren i år, sier daglig leder.

Solpanelanlegget som bedriften har satt opp på taket i produksjonsbygget på Steinberg skal produserer 235.000 kilowatt i året. Med de høye strømprisene som preget økonomien for mange i fjor, ville bedriften spart rundt 900.000 kroner hvis de hadde hatt solpanelet opp gjennom hele fjoråret.

– Vi vurderer å kjøpe flere anlegg, men prisene har gått voldsomt opp. Så vi vurderer litt og ser om vi får det utbyttet vi ønsker av det anlegget vi allerede har kjøpt, som vi håper og tror.

Foreløpig er det to avdelinger i produksjonen der det blir brukt solenergi, fasade- og veggproduksjon.

Omdømme
Hvidsten påpeker at det er veldig viktig for de som bedrift å være miljøvennlig. Etter at den nye reglene om at offentlige bygg skal ha 30 prosent lavere CO₂-utslipp enn for et tilsvarende bygg bygget i 2015, er de nødt til å gjøre noe, for å redusere CO₂ på nivået med kravet.

– Det handler om omdømme. Dette er et ledd i det.

Han forklarer at sementen de bruker til å lage betong er den delen av produksjonen som genererer mest CO₂. Dette er også en av grunnene til at betong ikke er så miljøvennlig som det kunne ha vært.

– Det gjøres ganske mye på den fronten også. Deriblant Brevik skal begynne å fange CO₂, slik at sementen får 50 prosent lavere utslipp. Da vil sement bli bedre enn tre i mange tilfeller.

Solcellepanel er en av de faktorene som gjør at bedriften klarer å levere bygg med lavere utslipp, slik at de kan levere offentlige bygg.

– Vi er helt avhengig av det.